De AEX-index noteerde drei kwartier na aanvang een verlies van 0,2 procent op 338,88 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen stond 0,1 procent hoger op 537,51 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,8 procent.

De Europese beurzen gingen maandag stevig omhoog dankzij goede resultaten van de Britse bank HSBC en de Franse bank BNP Paribas. Ook op Wall Street werd de handel met winst afgesloten.

Beter dan verwacht

Chemie- en farmacieconcern DSM kwam voorbeurs met resultaten over het tweede kwartaal naar buiten, die beter waren dan verwacht. De omzet uit doorlopende activiteiten steeg met 28 procent tot 2,27 miljard euro en het bedrijfsresultaat klom tot 246 miljoen euro, van 85 miljoen euro een jaar eerder.

Topman Feike Sijbesma sprak van een ,,zeer sterk kwartaal” en liet weten dat 2010 een ,,sterk jaar” zal worden. DSM verwacht echter wel dat in de tweede helft van het jaar het bedrijfsresultaat lager zal uitvallen dan in de eerste zes maanden door een zwakkere voorraadopbouw. DSM verloor 1,9 procent.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech kwam met cijfers over de eerste helft van dit jaar. Het bedrijf heeft goed gepresteerd in de Europese markten voor energie en milieu. De nettowinst kwam uit op 57 miljoen euro, 11 procent meer dan vorig jaar. De omzet bleef met 2,02 miljard euro vrijwel gelijk aan een jaar eerder. Imtech daalde 1,1 procent.

Biotechnologiebedrijf Fornix BioSciences won 3,7 procent. Het bedrijf verwacht in 2010 een nettowinst te behalen van circa 20 miljoen euro. Dat komt voornamelijk door de forse boekwinst op de verkoop van de allergiedivisie. In de eerste helft van dit jaar kwam de winst uit op 5,7 miljoen euro.

BMW

De Duitse producent van luxeauto's BMW ging op de beurs in Frankfurt aan kop met een winst van 4,4 procent. BMW zag in het tweede kwartaal de nettowinst verzevenvoudigen naar 834 miljoen euro van 121 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf uit München verwacht dat de verkoop dit jaar met circa 10 procent toeneemt tot ruim 1,4 miljoen auto's.

Beleggers krijgen later op de dag ook nog een behoorlijk aantal macrocijfers te verwerken. Zo komen cijfers over de Europese producentenprijzen en over de Amerikaanse fabrieksorders, de consumentenbestedingen en de orders voor duurzame goederen.

De euro noteerde dinsdagochtend op 1,3215 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag was de Europese munt 1,3185 dollar waard.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl